Województwo lubelskie należy do jednych z najczystszych regionów kraju pod względem jakości powietrza. Jednak zarówno zdrowie mieszkańców, jak i atrakcyjność regionu mogą zostać zagrożone w chwili realizacji planu budowy elektrowni węglowej w Starej Wsi, w gminie Łęczna.

view-of-lublin-s-old-town-1209256-1280x960Region lubelski jest atrakcyjny dla turystów, zwłaszcza poszukujących aktywnych form wypoczynku. Województwo oferuje szeroką gamę gospodarstw agroturystycznych, ale przede wszystkim może pochwalić się czystym środowiskiem i powietrzem dużo zdrowszym niż w wielu innych regionach Polski.
Jednak w ciągu następnych kilku lat wiele się może zmienić. W miejscowości Stara Wieś (gmina Łęczna) planowana jest inwestycja w budowę elektrowni węglowej. Planowana elektrownia ma mieć moc 500 MW oraz posiadać nowoczesne filtry i urządzenia do redukcji emisji zanieczyszczeń powietrza. Jednak raport opublikowany przez organizację HEAL Polska, zajmującą się wpływem zanieczyszczeń powietrza na zdrowie, nie pozostawia wątpliwości – nowocześnie nie zawsze oznacza zdrowo [1]. Elektrownia, jeśli powstanie, będzie zagrażać zdrowiu mieszkańców województwa lubelskiego, zwłaszcza tych mieszkających w odległości do 100 km od gminy Łęczna, narażając ich na częstsze infekcje układu oddechowego, krwionośnego, a nawet zwiększone ryzyko nowotworów.
Spalanie węgla, nawet w nowoczesnych instalacjach, wiąże się z emisją szkodliwych substancji. Z elektrowni węglowych trafiają do powietrza pyły i inne bardzo szkodliwe dla zdrowia związki. Niestety, dopuszczalne stężenia zanieczyszczeń powietrza w naszym kraju są dużo mniej restrykcyjne niż te rekomendowane przez Światową Organizację Zdrowia, a także te stosowane w innych krajach. A przecież płuca wszyscy mamy takie same – mówi Łukasz Adamkiewicz, ekspert organizacji HEAL Polska.
Z opublikowanego raportu wynika, że elektrownia Łęczna w ciągu jej 40-letniego funkcjonowania (średni wiek elektrowni) wygeneruje od 1,2 do 3,9 mld złotych zewnętrznych kosztów zdrowotnych, z czego dla samego województwa lubelskiego będzie to ok. 140-450 mln złotych. Autorzy dokumentu wzięli pod uwagę przedwczesne zgony spowodowane złą jakością powietrza, choroby układu oddechowego i krwionośnego, a także utracone dni pracy czy wcześniejsze zasiłki.
Lubelszczyzna ma ogromny potencjał podnoszenia efektywności energetycznej oraz rozwoju energetyki odnawialnej. Cieszymy się z ostatnich doniesień, że francuski inwestor (ENGIE) poważnie rozważa wycofanie się z inwestycji elektrowni węglowej w Starej Wsi. Dzięki rozwojowi OZE w regionie powstanie więcej miejsc pracy, a jednocześnie poprawi się stan zdrowia mieszkańców i zmniejszy ubóstwo energetyczne – stwierdził Dariusz Szwed, ekspert Zielonego Instytutu i Towarzystwa na rzecz Ziemi.
Pomimo zapewnień inwestora o wycofywaniu się ze szkodliwych dla zdrowia inwestycji węglowych na całym świecie, a także protestów lokalnych mieszkańców, realizacja inwestycji w Polsce formalnie wciąż jest możliwa.

Notka w postaci edytowalnej do ściągnięcia tutaj.

Źródła:
[1] „Subwencje dla energetyki węglowej a koszty zdrowotne. Studium przypadku elektrowni Łęczna”, HEAL 2015